Nummelaneuvoksen 2017 kukitus Kuva: Maija-Liisa Nyman / Vihdin Uutiset

 

Tunnettu vihtiläinen, suomalaisen urheilun merkkihenkilö, uintivalmentaja Esa Sievinen, nimitettiin 29.1.2017 Vihdin Nummelassa pidetyn perinteisen Viljonpäivän- konsertin yhteydessä vuoden 2017 Nummela-neuvokseksi.

Esa Sievinen on kolmannen polven nummelalainen ja on asunut koko ikänsä Nummelassa. Pitkän ja menestyksekkään, edelleen jatkuvan, uran tehnyt huippuvalmentaja on ansiokkaasti tehnyt kotiseutuaan tunnetuksi niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. 

Kuva: Pertti Falkstedt.

Nummela-neuvos 2017 Esa Sievinen

Esa Sievisen (66) ansiot Suomen uintiurheilun nostamisessa kansainväliselle huipulle ovat kiistattomat. Ensi vuonna Sievisellä tulee täyteen 40 vuotta uintivalmentajana. Sievisen valmennettavien saavuttamien arvokisamitalien määrällä mitaten hän hakee vertaistaan suomalaisessa urheilussa. Tähän mennessä hänen henkilökohtaiset valmennettavansa ovat saavuttaneet yhteensä 41 mitalia EM-, MM- ja olympiakisoissa. Mitaleista 20 on kultaisia. Valtaosan mitaleista on saavuttanut, isänsä valmentamana, Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin uimari Jani Sievinen. Janin lisäksi useat Esa Sievisen valmennettavat ovat saavuttaneet SM-mitaleita niin juniorisarjoissa kuin yleisissä sarjoissakin. Sievisen valmennusosaamisesta ja pitkäjänteisyydestä kertoo omaa kieltään sekin, että Esan valmennettavat ovat voittaneet nuorten EM-kisoissa mitaleita kolmella eri vuosikymmenellä; Jani Sievinen 80-luvulla, Manu Mäntymäki 2000-luvulla ja Nea-Amanda Heinola 2010-luvulla.

Nummelan Kisaajien uintimenestysten myötä Vihti ja Nummela nousivat näyttävästi Suomen ja koko maailman urheilukartalle. Esa Sievinen rakensi menestyksellisesti, niin läntisten kuin itäisten huippumaiden valtavasta tietomäärästä yhdistämällä ja edelleen kehittämällä, Nummelan Kisaajien oman valmennusmetodin. Ei siis ole ihme, että hänet on kutsuttu luennoimaan lukuisiin eri tilaisuuksiin aina Japania myöten.

Vuonna 1994 Esa Sievinen valittiin vuoden valmentajaksi Suomessa. Samana vuonna tuli Tasavallan Presidentin kutsu Linnan itsenäisyyspäivän juhliin. Lisäksi hänet on viidesti valittu Suomen parhaaksi uintivalmentajaksi. Myös Opetusministeriö on palkinnut Sievisen Suomen urheilun hyväksi tehdystä työstä hopeisella ansioristillä. ”Työ jatkuu kohti Tokion olympialaisia vuonna 2020. Se olisi hyvä päätös valmennusuralleni, jos vain terveys ja into säilyvät” sanoo vuoden 2017 Nummela-neuvos. Sievinen kiittää Vihdin kuntaa ja sen aikanaan kaukonäköisiä päättäjiä siitä, että tänne on luotu hyvät olosuhteet huipputason uintiurheilulle. Myös nyt ja tulevaisuudessa Esa Sievinen toivoo päättäjiltä ymmärrystä, erityisesti nuoria liikunnan ja urheilun harrastajia kohtaan. Urheiluseurojen talous luo jatkuvia paineita, joista liian suuren osan muodostavat kalliit liikuntapaikkojen vuoromaksut. ”Pidetään jatkossakin yllä Vihdin ja Nummelan mainetta liikunta- ja urheiluystävällisenä ja menestyvänä paikkakuntana” tuore Nummela-neuvos sanoo.

 

Nummela- neuvos

Nummelan Killan myöntämä Nummela-neuvoksen arvonimi ja neuvoksen tunnuksena käytettävä punainen baretti on vuodesta 1991 alkaen muotoutunut arvostetuksi kunnianosoitukseksi henkilöille, jotka omalla pyyteettömällä työllään ja esimerkillään ovat olleet kehittämässä Nummelan ja siten koko Vihdin yhteiskunnallista, taloudellista sekä sivistyksellistä hyvinvointia ja viihtyisyyttä.